Go to terminal preferences -> Profiles -> Text
downside you will se cursor (imleç) and choose the type what you want.
Pazartesi, Aralık 24, 2018
iterm 2 cursor change (iterm imleç değiştirme)
In order to change iterm2 cursor type: Underline, VerticalBar, Box
Open preferences and go to Profiles tab and go to text tab under it.
Choose the type as you desire ash shown below.
Open preferences and go to Profiles tab and go to text tab under it.
Choose the type as you desire ash shown below.
Cumartesi, Aralık 15, 2018
Edebiyat ve temel bilimler
Düşüncelerimin olgunlaşmadığını düşünmeye başladım, kesin yargı olarak değil tam olarak ama tez ileri süren bir belirginlik yok düşüncelerimde. Her konu için değil tabi bazı konuları rahat tartışabiliyorum bazı konulara ise girmeye Cesaret dahi edemiyorum.
Öğrendikçe ve okudukça düşüncelerim olgunlaşıyor bazen değişiyor da temel olarak, yanlışlandıkça ve doğrulandıkça doğru olanı bulma yolculuğunda yanlış patikaları ve yolları eleyip uzun sürse de doğru patikalardan ilerlemeyi görmek en azından doğru yolda olduğumu hissettiriyor.
Her insanın bir yolunun ve yolculuğunun olduğunu düşünüyorum bu hayatta. Bolca metaforlarla bu konuyu anlatmak isterdim ama günümüz okuyucusu bunu oldukça sıkıcı bulacaktır. Ancak benim söylemek istediğim şey: insanın bu kendi doğru yolunu bulma serüveninde yeterince olgunlaşması gerektiği. Bunu kendimden görerek söylüyorum ki çok eksiğimiz var bunun için de en erkenden edebi eserleri; klasik edebi eserleri ve temel bilimsel eserleri tez elden anlayarak okumak. Bunu Mühendislik doktora öğrencisi olarak söylüyorum ki her bilimden yeteri kadar temel bilgi almamız gerekiyor. Fen Bilimleri , Sosyal bilimlerdeki temel bilgileri kavramamız kendi doğrularımızı bulmada büyük yol gösterici olacaktır. Okuldaki öğrendiğimiz bilgilerin asla yetmeyeceğini hepimiz biliyoruz zaten. Sosyal bilimler üzerine eğitim almış kişinin Fen bilimleri, fen bilimleri üzerine eğitim almış kişinin sosyal bilimlerdeki açığını mutlaka kapatması gerekiyor. Aslında bu bilimler mesleki ve hayatın temellerini ve gerçek işleyişini kavramamız için gerekli temel bilgiler. İnsanlığın temel değerleri, kendi iç dünyamızın asıl sorunlarına değinecek ve buradaki sorunlarımızı çözmeye yarayacak bilgiler değiller.
Kendimizi ve insanlığın ortak değerlerini tanımamız için edebiyata yönelmemiz gerektiği çok açık.
Çünkü edebiyat insanı bir çok açıdan değerlendirir ve insanı anlatır. Hepimizin ortak değerleri ve özellikleri üzerinde durarak kendimizi ve kim olduğumuzu görmemizi sağlar. Edebi eserler okuyunca yalnızlığımın ortadan kalktığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ve insanın yalnızlık problemi de varoluşsal en büyük sorunlarından birisidir. Okudukça ve bildikçe evrendeki yalnızlığımız azalıyor ve anlatılan karakterler, yazar ve diğer tüm insanlarla kenetlenme hissetirecek bir bağ kuruyorum. Önce, sahip olduğumuz değerlerin diğer insanlarda da olduğunu görünce aslında birbirimize ne kadar benzediğimizi, sergilediğimiz davranışların neden sonuç olarak birbirine çok benzediğini görüyorum. Edebiyat kendimize bakmamız için ayna görevini görüyor. Kendimize bakarken hem kendimizi hem de kendimizde başkalarını, başkalarında ise kendimizi görüyoruz. Bunu anladıktan sonra yani insanların kader yazgısının ortak olduğunu görünce artık kişiler üzerinden değil gerçek fikirleri değerlendirmeye başlıyorsunuz. Çünkü sorunun kişilerde olmadığını görüyorsunuz. Asıl suçlu cahiller değil cehaletin olduğunu görüyorsunuz. (Cahillerin suçlu olup olmadığı başka bir tartışma konusu). Daha sonrasında cehaletin nasıl ortaya çıktığını neden kaynaklandığını sorgulamaya başlıyorsunuz yani artık fikirler üzerinde düşünmeye başlıyorsunuz.
Edebi eserleri okudukça ne kadar çok eksiğim olduğunu görüyorum, yargılarım bir bir yerlerinden sökülürken, yanlışlarım yüzüme çarpıyor, sahip olduğum ön yargılar bazen beni utandırıyor. Bundan ötesi bilmediğim çoğu şeyi yeni öğreniyor, hiç görmediğim dünyaları, mekanları, karakterleri, insanları ve doğayı tanıma fırsatı elde etmiş oluyorum. Bu da insanın düşünce dünyasına çok büyük katkıda bulunuyor. Bu nedenle mümkün olduğunca temel edebi eserleri bir an önce okumak gerekiyor. Ne kadar çok okursak yanlışlarımızdan o kadar çabuk kurtuluruz ve bilginin ışığında huzurlu bir güneş banyosu yaparız. Bilginin ve gerçeğin insana verdiği huzur paha biçilmez gerçekten. Başka hiçbir şey bana bu cesareti ve huzuru vermiyor desem yalan olmaz.
Bu nedenle okumam gereken edebi eserleri bitirmeden birazcık bir şey biliyorum bile demeyeceğim. Hala bilmediğim çok şey var ve evrenin gerçekleri karşısında hiçbir şey bilmeyen boş teneke kutusundan farkım yok. Böyle söylemek zorundayım çünkü gerçek bu. Ne kadar çok şey bilmediğimizi kabul edersek zamanla daha çok şey bileceğiz.
Perşembe, Kasım 29, 2018
Mac OS de programı sonlandırmak (çıkmaya zorlamak)
Bir programı çıkmaya zorladım ancak çıkmadı internette 10dk araştırma yaptıktan sonra bulabildim. Normalde Apple sayfasında option + command + escape ile karşımıza çıkan listeden programı seçip çıkmaya zorla diyorsunuz ama istediğim program listede çıkmadı. Diğer yöntem Activity Monitor yani Etkinlik Monitoru uygulamasını çalıştırmak. Command + space ile programı arayıp çalıştırın. CPU ya da Bellek kısmından programı bulun. Bir kere üzerini tıklayın sonra ekranda aşağıda Çık düğmesine basın programı zorla kapatmış olacaksınız böylece.
Mac OS de OpenVPN bağlantısı Tunnel Blick
Elinizde Openvpn konfigürasyon dosyaları var ve Mac bilgisayarınızdan VPN bağlantısı sağlamak istiyorsanız kullanmanız gereken programın adı: Tunnel Blick.
Tunnel Blick'i yükleyin. Sonra içinde .ovpn .key .p12 olan 3 adet dosyayı bir klasöre atın. Bu klasör bilgisayarınızın herhangi bir yerinde bulunabilir. Şimdi bu klasörün isminin uzantısına yani ismini değiştirip dosya isminin sonuna .tblk. ekleyin. ve bu ismi kaydedin.
Sonrasında .tblk uzantılı ve ismi değişmiş klasöre çift tıklayın. Size VPN kullanıcı adı ve şifresi sorulacaktır. Bu bilgileri girdikten sonra sağ üstte Tunnel Blick bağlantınızın kurulup kurulmadığını söyleyecektir.
Tunnel Blick'i yükleyin. Sonra içinde .ovpn .key .p12 olan 3 adet dosyayı bir klasöre atın. Bu klasör bilgisayarınızın herhangi bir yerinde bulunabilir. Şimdi bu klasörün isminin uzantısına yani ismini değiştirip dosya isminin sonuna .tblk. ekleyin. ve bu ismi kaydedin.
Sonrasında .tblk uzantılı ve ismi değişmiş klasöre çift tıklayın. Size VPN kullanıcı adı ve şifresi sorulacaktır. Bu bilgileri girdikten sonra sağ üstte Tunnel Blick bağlantınızın kurulup kurulmadığını söyleyecektir.
Çarşamba, Kasım 28, 2018
Dünyanın hikayesi
Ne kadar çok olay oluyor dünyada, ne kadar çok hikaye var insanların yaşadıkları ve yaşayacakları. Hepsini anlat anlat bitmez. Anlatılacak dinlenilecek ne çok hikaye var. Bazıları mutlu anlar bazıları mutsuz bazıları da bomboş anlar. Herkesin bir hikayesi var yaşadıkları yani iyi kötü. Birisine anlatmak istediğimizde bile anlat anlat bitmez. Anlatsak da yine de eksik bir şeyler kalır. Ya da karşımızdakine her şeyi aktaramayız. Şu veya bu şekilde herkes kendi hikayesini yaşıyor ve de yazıyor. Herkes kendi hikayesinin ya da romanının kahramanı. Bazen de kendi romanımızın yan karakteri gibi de hissedebiliriz.
Bu kadar çok hikaye varken dinlenilecek ve yaşanacak, başka hikayeler neden ilgimizi çeker? Bu kalabalık ve karmaşa da olan bütün bu olayların bizim için önemi ne? Neden insanlar başkalarının hayatını merak ediyor kitaplardan roman ve hikayeleri okuyor yine de ?
Yalnızlıktan mı acaba? Kendini yalnız hissettiğinden başka hikâyelerde kendini mi arıyor? Ya da paylaşmak istiyor hikayesini diğer hikayeleri okuyarak ve dinleyerek. Bir nevi yalnızlık paylaşımı, yalnızlık paylaşımı diyorum çünkü yalnızlık hiçbir zaman dinmez ve bitmez. Hep vardır bazen bunu derinden hissederiz bazen de diğer yalnızlıkları görerek kader birliği yaparız. Başka hikayeleri okuyarak yalnızlığımızı paylaşırız. Başka türlü nasıl olabilir ki? Nasıl tutunacağız?
Salı, Kasım 27, 2018
Putty ile .pem dosyası ile ssh bağlantısı, ppk private key'i .pem'e dönüştürme
Putty de private keyiniz ile ssh bağlantısı yapmak istediğinizde .ppk uzantılı private key gerekmektedir. Aws ya da bulut hizmetleri .pem dosyası verdiğinden öncelikle .pem dosyasını .ppk ya dönüştürmeniz gerekmektedir. Bununiçin putty gen uygulmasını indirin ve load private key ile .pem uzantılı private keyinizi yükleyin.
Yükledikten sonra save private key dedikten sonra pass pharessiz kaydedeyim diye sorduğunda Yes ile kaydedin.
Böylece .ppk uzantılı private keyiniz oluşacaktır.
Şimdi bu private key ile ssh bağlantısı için Putty uygulmasının Auth kısmından bu anahtarı yükleyelim.
Yükledikten sonra save private key dedikten sonra pass pharessiz kaydedeyim diye sorduğunda Yes ile kaydedin.
Böylece .ppk uzantılı private keyiniz oluşacaktır.
Şimdi bu private key ile ssh bağlantısı için Putty uygulmasının Auth kısmından bu anahtarı yükleyelim.
Browse kısmından .ppk uzantılı anahtaarı seçelim ve gerekliyse x11 forwardingi aktif edelim.
Bağlanılacak ip yi girerek ssh bağlantısını deneyin. Karşınıza muhtemel kullanıcı adı sorulacaktır size verilen kullanıcı adını girin. Şifre sormadan ssh bağlantısının sağlanması gerekmektedir. İyi çalışmalar.
Cuma, Ekim 26, 2018
Microsoft Word 2013 Türkçe Denetim paketi ve yazım denetimi
İngilizce Microsoft Office yüklediniz ancak Türkçe yazım denetimi yapmak istiyorsanız öncelikle
Proofing (Sağlama) paketini indirmeniz ve yüklemeniz gerekiyor.
https://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=35400
Yazım denetimini açmak için
Review (Başvuru)-> Dil -> Set Proofing Language (sağlama dilini seçin)
Varsayılan (default) olarak Türkçeyi seçmeniz gerekmektedir.
Yazım denetimini başlatmak için yine Başvuru (review) sayfasından Spelling and Grammar (Yazım denetimi ve Dilbilgisi) seçeneğini seçin.
Ancak bazen kırmızı alt çizgili yapılan yazımdenetimi görünmeyebilir bunun için File-> Options kısmından
Check spelling as you type seçeneğinin seçili olması gerekmektedir.
Bende bu seçenek seçili olmasına rağmen yazım denetimi yapmadı ben de seçenekteki tiki kaldırdım OK dedim ve daha sonra tekrar seçtim ve tekrar yazım denetimi yapmaya başladı.
Aşağıda İngilizce ve Türkçe olarak iki ekran çıktısını da paylaşıyorum.
Umarım faydalı olmuştur. Anlaşılmayan bir şey varsa yorum bırakabilirsiniz.
Proofing (Sağlama) paketini indirmeniz ve yüklemeniz gerekiyor.
https://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=35400
Yazım denetimini açmak için
Review (Başvuru)-> Dil -> Set Proofing Language (sağlama dilini seçin)
Varsayılan (default) olarak Türkçeyi seçmeniz gerekmektedir.
Yazım denetimini başlatmak için yine Başvuru (review) sayfasından Spelling and Grammar (Yazım denetimi ve Dilbilgisi) seçeneğini seçin.
Ancak bazen kırmızı alt çizgili yapılan yazımdenetimi görünmeyebilir bunun için File-> Options kısmından
Check spelling as you type seçeneğinin seçili olması gerekmektedir.
Bende bu seçenek seçili olmasına rağmen yazım denetimi yapmadı ben de seçenekteki tiki kaldırdım OK dedim ve daha sonra tekrar seçtim ve tekrar yazım denetimi yapmaya başladı.
Aşağıda İngilizce ve Türkçe olarak iki ekran çıktısını da paylaşıyorum.
Umarım faydalı olmuştur. Anlaşılmayan bir şey varsa yorum bırakabilirsiniz.
Etiketler:
bilgisayar,
bilişim,
microsoft,
office,
sorun giderme,
sorun&çözüm,
troubleshoot,
word
Pazar, Ekim 07, 2018
Babalar ve Oğullar
Hayatın her anında ve sahnesinde ne kadar çok hikaye, hayal, acılar sevinçler umutlar, umutsuzluklar ve çaresizlikler var. İşte bunları anlatan bir olay yaşadım dün. Kasapta arkadaşlarla yapacağımız eğlence için et alıyorduk. Bir baba ve oğul girdi dükkana. İçeri girdi ve sessizce bizi bekledi, çok kısık bir sesle Allah rızası için dedi. Daha dikkatlice baktığımda oğlunun elini sıkı sıkı tuttuğunu gördüm babanın. İkisi de son derece zayıf ve bakımsızdı. Oğlu büyük ihtimalle zihin engelliydi, oğlunu yatıştırıp oğlum sen burada otur deyip sandalyeye oturttu. Adam bize yanaşıp son derece utangaç ve sessizce tekrar Allah razı olsun dedi. Biz klasik dilenci sanıp pek oralı olmadık. Ancak adam daha fazla ısrarcı olmadı, oğlu sandalyede fermuarıyla oynuyordu tuttu kolundan hadi kalk gidelim yavrum dedi. Adamın çaresiz suratını oğlunun elini tutarken ve onun yere düşmesini engellemeye çalışırken ve bir taraftan da dükkandan çıkmaya çalışırken gördüm.
Yavaşça uzaklaştılar ben de bir taraftan onları izliyordum. Kasabın yanındaki kıraathaneye doğru yöneldiler ve adam yine çaresizce kahvede oturanlardan aynı şekilde para istedi. Kimse oralı olmadı, bir taraftan oğlunun elini tutuyor diğer taraftan insanları sıkmadan onları bunaltmadan bir kere sorarak dileniyordu. Tam kahveden çıkarken adamın yüz ifadesindeki üzüntüyü görünce dışarı çıktım onları daha yakından izlemeye başladım. Kahveden çıkıp uzaklaşacaklardı nereye gideceklerini bilmiyordum. Yanlarına koştum ve adamın eline bir miktar para sıkıştırıp uzaklaştım hiçbir şey söylemeden. Yüzüme baktı yüzündeki çaresizlik birden dağıldı ve yüzüne bir sevinç kapladı. Yüz ifadesindeki o değişimi hiçbir filmde hiç bir usta tiyatro oyuncusunda bile görmedim. Bunu adam rol yaptığı için söylemiyorum yüzündeki ifadeler o kadar gerçekti ki, o anda yüzündeki mimik değişimini an be an aklıma kazımıştım. Arkamı dönerek arabama doğru ilerledim ve oturdum. Onları bu sefer uzaktan izlemeye başladım. Adam kahvenin önünden geçerek yanda bulunan Lokantanın önünde bulunan masalardaki sandalyeye hemen oğlunu oturttu, Lokantanın içine doğru seslendi, içerideki çalışandan hemen oğluna bir şeyler getirmesini istedi. Kendisi ayakta bekliyor oğlunun karnını bir an önce doyurmak istediği çok belliydi. Adam kendi oturmadı çocuğun elinden tutup öylece bekledi. Daha sonrasını izlemedim. Arabamı çalıştırıp gittim ve o sahneyi bir fotoğraf karesi gibi zihnime kazıdım. Baba ve oğlu Lokantanın önünde, oğlu oturuyor baba ayakta Lokantacının bir şeyler getirmesini bekliyorlardı.
Baba ve oğlu bana normal dilenci gibi gelmemişti. Adamın çaresizliğini gözlerinden görmüştüm. Bir de asla kimseye ısrarcı olmadılar herkese bir kere sorup gittiler. Adamın aklı dengesinin de yerine olmadığını düşündüm ayrıca, konuşması açlıktan mı yorgunluktan mı bilmiyorum ama çok sağlıklı değildi, kesik kesik ve zor nefes alarak konuşuyordu.
Hani hep derler ya adam sağlıklı çalışsın vs, ancak bazı insanlar çalışmak için aklı melekelerini bile kaybetmiş olabiliyor. Herkes kendimiz gibi şanslı olamıyor. Alt hayatları, çaresizlik ve fakirliği gerçekten yaşayan milyonlarca insan var yeryüzünde. Ve çoğu bu durumdan aslında kendileri sorumlu değil. Doğduğumuz evi, yaşadığımız çevreyi kendimiz seçemiyoruz. Tüm gücünü ve umudunu yitirmiş çaresizlik, sağlık ve ruhsal sorunlar içinde yaşam mücadelesi içinde olan bu ailenin bir bireyi olmak gibi.
Babanın dilenmesinin ötesinde beni en çok etkileyen olay oğlunun elini sımsıkı tutması oldu. Kendisi de açken önce oğlunun doymasını için alelacele yemek siparişi verip ayakta önce onun yemeğinin gelmesini beklemesi beni etkiledi.
Ne kadar ilginç hikayeler ve zorlu hayatlar var, bunları görünce insanın içini bir hüzün kaplıyor kendimi o insanların yerine koyuyorum ve zor durumda olmaları ister istemez insanı üzüyor.
Perşembe, Eylül 13, 2018
İkili düşünceler
İnsani zihninde karar ya da görüşlerini niteleyen tek bir düşünce yok. Yargılarımız oluşturan alt düşünceler hep karşılıklı, kafamızda dönen düşünceler hep karşılaştırmalı olarak varlar, düşüncelerimizin sürekli değişmesi de bundan. Yargıya vardigimiz şeyin karşısına karşı düşünceyi koyarak düşünüyoruz sonunda bir tarafa eğiliyoruz ancak diğer taraf zihnimizde hep var oluyor. Belli bir süre olay vs den sonra kafamızda hala yer alan o karşıt düşünceye de geçiş yapabiliyoruz.
Zihnimizdeki düşünceler aynı şekilde kalmıyor tabi, değişiklik gösterebiliyor gördüklerimiz tecrübe edindiklerimize göre farklı bir şeye evrilebiliyor ancak o zaman da yine karşısına karşıt görüşu koyuyoruz ve tekrar bir yargıya varabiliyoruz. Düşünceden düşünceye evrilme ağaç yapısında dallanma şeklinde de ilerleyebilir ya da farklı türlü. Ancak zihnimizim bir düşünce modeli ya da yapısı var muhakkak. Ne kadar iyi analiz edersek kendimizi daha iyi tanıyabilir düşüncelerimizin nasıl oluştuğu konusunda bilgi sahibi olabiliriz. Bu bize ne fayda sağlar; bence çok şey insanlık hep bilinmeyeni bilmeye çalışarak ilerlemiyor mu?
Etiketler:
deneme,
denemeler,
edebiyat,
literature,
yazı
Tekrar mı yaratıcılık mı?
Okuduğumuz, öğrendiğimiz, gördüğümüz şeyleri hafizamiza atıyoruz. Davranışlarımızda bunlar çok önemli yapmadığımiz görmediğimiz şeyi yapmamız mümkün mü? Çok düşük olasılık. Yaratıcı ya da özgün bir şey ortaya koymak aslında var olan şeylerin farklı oranlarda ya da kombinasyonlarda birleştirilmesi mi? Düşsel varlıkların ve kavramların olduğu bir roman yazarken örneğin yine hayvanlardan doğadan örnekler almıyor muyuz? Tolkien yüzüklerin efendisini yazarken var olan coğrafyaları örnek almadı mı? Konuşan ve yürüyen ağaçlar, savaşta kullanılan filler, düşsel ve mitolojik canavarlar, cüceler, , elfler güzel insanları, orklar çirkin insanlari betimlemiyor muydu?
Aslında sormak istediğim ve üzerinde durduğum kadar konu, yaratıcılık dediğimiz kavram, var olan bilgileri düşünceleri yine başka şeylerden esinlenerek yeniden yorumlamak ve aynı zamanda üzerine kendimizden bir şeyler katmak mı?
Yaratıcılığın sınırı nereye kadar? Gerçekten yaratıcı şeyler ortaya koyabiliyor muyuz? Ya var olan düş sınırlarının üstüne ne kadar kadar koyabiliyoruz?
Uçak tasarlarken kuşlardan, üşümemek için yine hayvanlarin postlarından faydalanmadik mı?
Fotoğrafın durgunluğu
Fotoğraflar özelikle içinde insanın olduğu fotoğraflar, ne kadar da ürkütücü ne kadar da etkileyici! Hemen barış abiye kulak verelim
Zaman akmıyor sanki saatler durmuş bugün. Sonsuz yalnızlığımda bir tek sen varsın bugün
Fotoğrafa baktığımızda o an donuyor ve tekrar tekrar şu anda yaşıyor gibi belleğimize çarpıyor.
Bunu en çok bit pazarında herhangi bir ailenin albüm fotoğraflarına yani hiç tanımadığımiz insanların suretlerine bakarken görüyorum. Eskiden 70 li yıllardan itibaren dönemi yansıtan kıyafetler insanların bakışlarındaki ifadeler, o andaki yaşam hayat buluyor sanki şimdi.
O insanlar bir dönem yaşamıştı bunu görüyorsunuz, ve hala varlar. Biz hala yaşıyoruz der gibi bakıyorlar. Ya da bir dönem biz de hayattaydik ve bugünleri yaşadık diyorlar.
Fotoğraf anın saklaması elbette ama o anın içinde ne gizler var ve her bakışta farklı bir giz çözülüyor. O karede neden bulunduğunu çözmeye çalışıyorsunuz, kim orada neden bulunuyordu. Aynı karede olmak neyi ifade ediyordu?
Sanki aynı dünyayı aynı kareyi paylaşmalarında ortak bir gaye varmış gibi.
Anlar, fotoğraflar... Bir de zihnimizle hatıra olarak anımsadığımız fotoğraflar var. Onları fotoğraf gibi görmüyoruz hayalimizde saklı evet. Hayal ettikçe çekilmiş fotoğrafi izler değerlendirir gibi ya iç çekiyoruz ya da tebessüm ediyoruz. Kötü günleri hatirlamayalim iyi günler bizim olsun.
Gülen yüzlere gülmese bile varlığını ispatlayan ben varım diyen fotoğraflara bakalım.
Fotoğraf bir varlık ispatı bir varoluşun göstergesi. Neden var niçin var sorunlarına yanıt olmuyor belki ama ben varım, ben buradayım ben buradayım diyor.
İster bina olsun ister taş ister ağaç isterse ağacın yanında duran bir at.
Ne de güzel yerleşmiş kadraj, her şey yerli yerinde duruyor. Kimse dokunmasın her şey olduğu gibi bırakın fotoğrafta çekildiği gibi kalsın. At ağacın sağ yanında olsun öylece baksın.
Yine aynı duyguyu daha çok resimlerde görüyoruz tabii. Oradaki kurgu insan hayali olsa da insan hayali ve zihni de zaten fotoğraf çekmiyor mu? Kim görmeden resim çizebilir (bu konuda istisna biri var ama istisna, hiç görmemiş birisi vardı 3 boyutlu resim çözebilen)
Gördüklerimiz ve anımsadıklarımız, çektiğimiz fotoğraflar ve onlar resim olarak yaratıcı bir sanatçı elinden bambaşka duygularla ve renklerle karşımıza çıkabiliyor.
Fotoğraflar fotoğraflar iyi ki varlar. Fotoğraf çekeniniz, çektiğiniz kişiler de bol olsun. Biz vardık diyebilelim biz güldük biz doyduk biz sevdik diyebilelim. Dünyayı, birbirimizi olup olmadık her şeyi.
Binayı ve yanındaki ağacı mesela bu sefer. Orada durdukları ve var oldukları için. Aile fotoğrafı çekmiş eski fotoğraftaki insanlara bakalım ve kendimizi birbirimizi tüm insanlığı görelim. Hepimizin ne kadar da ortak ve benzer oldugumuzu görelim. Fotoğraf bizim aracımız olsun bizi birbirimize bağlayan bizi güzel anlar yaşadığımızı bize hatırlatan ortak dilimiz müzik gibi yani.
Korkularımız
Öyle hemen korkularımız başlığını görünce korkularımızla ilgili her şeye açıklama getireceğimi sanmayın.
Korkularımız o kadar iyi analiz edilmeli ki kendimiz ve insanların sorunlarıni iyi tespit edebilelim. Korkularımız saldırganlığımızın, kaygılarımızın, cesaretimizin, inandıklarımız ya da inanmadıklarımızın kaynağı mıdır? Bunlara neden olur mu bilmiyorum ancak net olarak gördüğüm şey; korkular insanın sınırlarını belirliyor. Sis içinde olduğumuzu düşünün ve 5 metre ötesini göremiyoruz, 5 metreden sonra korkularımız başlıyor yani görme sınırımızdan ötesinde korkularımız başlıyor. En çok bilmediğimiz şeylerden korkarız herhalde. Görmediğimiz yerden sonrasını karanlık olarak düşünün oradan saldırı gelecek diye elimizdeki ateşi ya da silahı karanlığa doğru savuruyoruz. Korkularimizin kaynağı belki de binlerce yıl yaşanan bu ilkel yaşamdan da kaynaklanabilir. Doğayla mücadele içinde olan hatta Rakip kabileler rakip aileler arasındaki yaşam mücadelesi, hayatta kalabilmek adına insanlığın tüm numaralara ve taktiklere başvurabilmesi olası görünmektedir. Karşı cinsine kur yapamabilmek için tüy renkleri değişen kuşlar, avlanmak için gagası uzayan kuşların evrim sürecini düşündüğümuzde insanların fizyolojiden öte psikolojik olarak davranışlarının kökeninde ilkel zamanlardan kalma alışkanlık ve kalıplaşmış özelliklerin olması muhtemel. Yani korkularimizin kaynağı da hayatta kalma mücadelesi içinde olan insan türünün mecburi olarak başvurduğu yöntemler ve refleksler olabilir.
İnsanların birbirini kıyımının da nedeni aslında yine var olma mücadelesi. Güçlü olan hayatta kalır vahşi doğanın kanunu. Birçok durumu doğal fenomenlere maddenin moleküllerin ve atomun davranışına bile indirgeyebiliriz belki de. Kim bilir belki de yer çekimi gibi bizi bir şeyleri yapmaya iten nedenler vardır. Akış içinde kendimize yer bulmaya çalışıyoruzdur. Tabi madde ve atomlar her zaman aynı davranışı sergilemiyor çünkü koşullar sürekli olarak değişiyor. Korkulardan hangi konulara gelmişim. Zaten yaptığımız her defasında yeni sorular sormak gerçeğe farklı açılardan bakmak değil mi? Biraz karışık oldu ama zihnimdeki düşünceler bunlardı.
Pazar, Temmuz 08, 2018
Analitik Zeka ve Gerçeklik
Analitik zekası çok yüksek insanları görüyorum çok büyük cehaletlerin arkasına sığınan, sabit ve batıl inançlara sahip, dar kalıplar içinde düşünen, ailesinin ve yetiştiği kültürün etkisinden çıkamamış, çevresi tarafından yönlendirilen, önyargılı, sabit fikirli insanlar.
Sınavlarda derece alıp okulu 1 . Bile bitirebiliyor bu insanlar. Bir problemi çok hızlı olarak çözebiliyor, kafası hesap makinesi gibi çalışabiliyor, ya da bilgisayar gibi. Ancak en basit gerçek bilgiden bile uzak kalabiliyorlar.
Zeka ya da analitik zeka insanın akıllı olduğunu gösterir mi? Zeka ile akıl arasında karşılaştırma açısından bir sürü benzetme karşılaştırma yapılmıştır, ayrımını da aşağı yukarı herkes bilir.
Değinmek istediğim şey; zekası, kavrama yeteneği olan, problemleri ve çözümleri görebilen bu insanlar, doğru ve gerçekten nasıl oluyor da bu kadar uzak olabiliyorlar. Önyargıları konusunda muhakeme ve geri besleme yapmadan hayatlarına devam edebiliyorlar.
Aslında yaratıcı ve eleştirel bakış açısı burada devreye giriyor. Yaratıcılığın içinde sorgulama ve daha iyisi nasıl olabilir sorusu varken, doğrunun doğruluğundan şüphe duymak, bu şüphecilikten hareketle doğrunun doğru olup olmadığını ispatlamayı gerektiriyor. Eleştirel bakış açısı, özgün düşünce, gerçeği arama zekadan öte kavramlar aslında.
Gerçeği bulma isteği ya da bilim yapmak da diyebiliriz buna, zeka gerektirir muhakkak ancak zeki olmak bir insanı iyi bir bilim insanı, ya da düşünür yapmaz haliyle.
İnsanlarda farklı zeka tipleri var muhakkak, bir çok kitapta duygusal zeka, analitik zeka gibi ayrımlar da yapılıyor, yine görsel işitsel vs zekalar. Farklı tipte bu zekalar insanlarda farklılık gösterebiliyor. Görsel zekası olan bir insana işitsel olarak neden zayıfsın eleştirisi yapmak hata olur. Yine analitik zekası düşük insanlara, düşük zekalı nitelemesi gibi genelleme yapmak da yanlış olur. Analitik zekası iyi olmayıp sosyal yönden başarılı nice insan vardır. Bu insan doğasından ya da biyolojik çeşitlilikten gelen bir olgu aslında. İyi bir ressama neden matematik sorularını çözemiyorsun diyemeyiz. Ya da iyi matematik problemi çözene çizimin ne kadar kötü diyemeyiz. Bunlar yetenekle ilgili şeyler. Farklı zeka tiplerinin farklı yeteneklere evrilmesi deneyimlediğimiz ve gözlemlediğimiz şeyler. Ancak bu saydığımız farklı yenerek çeşitleri de yine aslında bahsettiğimiz eleştirel ve aydınlanmacı düşünceden çok farklı olgular. Yani iyi bir ressam olabilir ancak cehaletten kurtulamamış olabilir yine iyi bir matematikçi. Yalnız şöyle bir şey var sanatta başarılı olmuş kişiler genelde aydınlanmacı kişilerdir diyebiliriz. Sanat olsun edebiyat olsun zaten içerisinde eleştirel, yaratıcı duygular haliyle olmak durumunda. O mesleklerin ya da uğraşıların doğasında olan şeyler. Yalnız ticari zeka için aynı şeyi söylemek mümkün değil.
Muhakeme (karşılaştırma) yeteneği, eleştirel bakış açısı kazanamamış zeki bir insanın neden böyle olmadığıyla ilgili kesin bir dille yargılayamayız. Bu konuda gerek ailesi, çevresi yaşam tarzı nedeniyle bu konuda fırsat bulamamış, zincirlerini kıramamış gerçek anlamda “aydınlanma” sürecini yaşamamış olabilir. Bazı süreçler gerçekten fırsatların karşısına çıkmasıyla yaşanabiliyor.
Ancak bir şekilde bu fırsat tanınmış olup, kötü niyetinden şüphe ettiğimiz kimileri de, kinciliklerinden, dışlayıcı olmalarından, anlayışsız kişiliklerinden ötürü ne kadar zeki olursa olsun aydınlanmacı bu düşüncenin tam tersi yönünde karanlık düşünceler içerisinde olabilir. Bu kişiler büyük tehlike oluşturmaktadır.
Zeki kişileri kıyaslarken, ölçeklerken, aslında aydınlanmacı olup olmadığına bakmak gerekmektedir. Ne kadar zeki olursa olsun cehaletin esaretinden kurtulamamış bu beyinler faydadan çok zarar verebilmektedir.
Bu nedenle eğitim sisteminin eleştirel ve aydınlanmacı temelde ele alınıp uygulanması, zeki olan bu insanları topluma, iyiye ve gerçeğe faydalı olacak ve katkı verecek şekilde yetişmesini sağlamak gerekmektedir. Eğitim sistemi vermiyorsa da, gerçeğin ışığını yanımıza alıp bu insanları kanıtlarla, verilerle, bilimle, bilgiyle doğru yöne sevk etmek gerekmektedir. Doğrudan kastımız tabi ki bizim doğru bildiğimiz şeye yönlendirmek değil, gerçeğin peşine sevk etmek, eleştirel tarafta olmak, bilimin yol gösterdiği yönde olmaktır. Bilimin doğasında zaten sürekli yanlışlanabilmek vardır, ortaya sürülen düşünce daha iyisi yapılana kadar en doğru kabul edilir. Daha iyisi varsa gerçekten çöpe atılır daha önce çok doğru kabul ettiğimiz düşünce. Eleştirel bakış açısı budur zaten, sürekli yenilenmek, düşüncelerimizi doğruya ve gerçeğe doğru her defasında daha da yakınlaştırmak. İnsan zaten sürekli yanlış içine düşen bir varlık, küçükken düşündüğümüz tonla yanlış şeyi büyüyünce düzeltmiyor muyuz? Gelecekte eminim şimdi düşündüğüm çoğu şeyin yanlış olacağını düşüneceğim. Bu da gayet normal ve doğal bir süreç. Yanlışa düşmek ve bunu farketmek. Yeni ve doğru bilgiye ulaşmak. İnsan ancak o zaman huzura erebilir bence. Doğru yaptığınızı düşündüğünüzde hissettiğiniz huzur gibi diyebilirim.
Salı, Temmuz 03, 2018
zyxel vmg3312-b10b varsayılan (default) kullanıcı adı ve şifre
Türk Telekomdan aldığınız zyxel vmg3312-b10b model modemin varsayılan kullanıcı adı ve şifresi:
Kullanıcı adı: admin
şifre: turktelekom
Keyifli internetler.
Kullanıcı adı: admin
şifre: turktelekom
Keyifli internetler.
Cumartesi, Haziran 02, 2018
Ubuntu 12.10 source list change
Canonical ended updating packages for Ubuntu 12 version, so i couldnt uptade the packages with upd-get update
then i used digitalocenas mirrors to update packages.
sudo vi /etc/apt/source.list
type insert or i
add the following lines to list
:x
you may delete the old ones as you wish.
sudo apt-get update
it worked for me. I hope you solve the problem same way.
Thanks!
then i used digitalocenas mirrors to update packages.
sudo vi /etc/apt/source.list
type insert or i
add the following lines to list
deb http://mirrors.digitalocean.com/ubuntu-old quantal main
deb http://mirrors.digitalocean.com/ubuntu-old quantal-updates main
deb http://mirrors.digitalocean.com/ubuntu-old quantal-security universe
deb http://mirrors.digitalocean.com/ubuntu-old quantal universe
deb http://mirrors.digitalocean.com/ubuntu-old quantal-updates universe
:x
you may delete the old ones as you wish.
sudo apt-get update
it worked for me. I hope you solve the problem same way.
Thanks!
Etiketler:
administrator,
linux,
sistem,
system,
ubuntu
Perşembe, Mayıs 10, 2018
Kablosuz ağ bağlantı kopma sorunu - Intel Wireless N-2230
Windows 8.1 de Intel Wireless N-2230 ağ adaptörü, windows güncellemeleri sonrası kablosuz ağ bağlantısında kopmalar yaşamaya başlamıştım. Sürücüleri tekrar yükledim, yok yine çalışmadı.
1. Çözüm:
Laptopta Güç seçeneklerine gelin Dengeli ya da Güç tasarruf seçeneği yerine Yüksek Performans seçenwğini seçin. Bende düzeldi.
2. Çözüm:
Kablosuz bağdaştırıcı sağ tıkla - > Özellikler -> En üstteki seçenek seçili ike Yapılandıra bas -> karşına çıkan ekranda Güç kazancı seçeneğindeki tiki kaldırın.
ve aşağıdaki adımlar.
Kind Regards.
1. Çözüm:
Laptopta Güç seçeneklerine gelin Dengeli ya da Güç tasarruf seçeneği yerine Yüksek Performans seçenwğini seçin. Bende düzeldi.
2. Çözüm:
Kablosuz bağdaştırıcı sağ tıkla - > Özellikler -> En üstteki seçenek seçili ike Yapılandıra bas -> karşına çıkan ekranda Güç kazancı seçeneğindeki tiki kaldırın.
ve aşağıdaki adımlar.
Kind Regards.
Etiketler:
ağ,
bilgisayar,
çözüm,
genel,
IT,
network,
sorun,
sorun&çözüm
Cuma, Mart 02, 2018
Virtual box sanal makineye bilgisayar üzerinden ssh ile bağlanamama sorunu
Hemen konuya giriyorum! Virtualboxtaki sanal makinenizi çalıştırdıktan sonra ssh ile bilgisayardan bağlanmak isterseniz Ayarlar-> Ağ -> yeni bağdaştırıcı (interface) ekle , bağdaştırıcı ayarını host only adapter (yalnızca ana makine bağdaştırıcı) yaparsanız sanal makineye ikinci bir interface eklemiş olursunuz, sanal makineniz linux ise sanal sunucu içinden bu interfacei otomarik dhcpden ip al yapmanız gerekir,
$sudo vim /etc/network/interfaces
insert tuşu ya da i harfine basın
---
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
auto eth1
iface eth1 inet dhcp
---
:wq!
-----
reboot ya da systemctl ya da init.d den networkin servisini kapatıp açın
ip a
ile baktığnızda interface down'sa
ip link set eth1 up
ile interface'i ayağa kaldırabilirsiniz.
ubuntu 14 ve altı için (systemctl)
Aşağıdaki tablo da faydalı olabilir:
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
link/ether 08:00:27:a2:84:8f brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.56.101/24 brd 192.168.56.255 scope global eth0
valid_lft forever preferred_lft forever
3: eth1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
link/ether 08:00:27:d7:06:0b brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 10.0.2.15/24 brd 10.0.2.255 scope global eth1
valid_lft forever preferred_lft forever
yukarıdaki
192.168.56.X li network Host only adapter network'ü yani VM ler arası ve VM ile bilgisayar arasındaki network
10.0.2.15 ise NAT network yani internete çıkış networkümüz
192'li network ssh yapmamız için gerekli diğeri de internet bağlantısı için gerekli.
dhcp den ip al deyince virtualbox bu ipleri kendisi veriyor.
$sudo vim /etc/network/interfaces
insert tuşu ya da i harfine basın
---
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
auto eth1
iface eth1 inet dhcp
---
:wq!
-----
reboot ya da systemctl ya da init.d den networkin servisini kapatıp açın
ip a
ile baktığnızda interface down'sa
ip link set eth1 up
ile interface'i ayağa kaldırabilirsiniz.
ubuntu 14 ve altı için (systemctl)
sudo /etc/init.d/network restart
ubuntu 16 ve üstü (systemctl)systemctl restart networking.service
Aşağıdaki tablo da faydalı olabilir:
VM ↔ Host | VM1 ↔ VM2 | VM → Internet | VM ← Internet | |
---|---|---|---|---|
Host-only | + | + | – | – |
Internal | – | + | – | – |
Bridged | + | + | + | + |
NAT | – | – | + | Port forwarding |
NAT Network | – | + | + | Port forwarding |
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
link/ether 08:00:27:a2:84:8f brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.56.101/24 brd 192.168.56.255 scope global eth0
valid_lft forever preferred_lft forever
3: eth1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
link/ether 08:00:27:d7:06:0b brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 10.0.2.15/24 brd 10.0.2.255 scope global eth1
valid_lft forever preferred_lft forever
yukarıdaki
192.168.56.X li network Host only adapter network'ü yani VM ler arası ve VM ile bilgisayar arasındaki network
10.0.2.15 ise NAT network yani internete çıkış networkümüz
192'li network ssh yapmamız için gerekli diğeri de internet bağlantısı için gerekli.
dhcp den ip al deyince virtualbox bu ipleri kendisi veriyor.
Etiketler:
linux,
sanal makine,
ubuntu,
virtualbox,
virtualization
Pazartesi, Şubat 26, 2018
Ubuntu ingilizce klavyeyi Türkçe klavye yapma
Eğer
#setxkbmap tr
komutu çalışmazsa aşağıdaki komutla ve sonraki ayarlarla klavyeyi Türkçe yapabilirsiniz.
sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration
- Generic 105-key (Intl) PC
- Turkish
- Turkish
- The default for the keyboard layout
- No compose key
- Yes
enter yapıp çıktığınızda kaydedip çıkıyor sonra reboot yapıp kalıcı olarak klavyeyi Türkçe yapmış oluyorsunuz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)